Loading
  • info@drmeteclinic.com
  • Mansuroğlu Mah. 286/10 Sok. No:7 Brand Office K:6 D:22 Bayraklı / İzmir
  • Haftaiçi : 09:00 - 18:00

Gıda İntolerans Testi ve Beslenme Tedavisi

Besin duyarlılığı (intoleransı )ile besin alerjisi karıştırılmamalıdır. Alerji vücuda giren ama aslında zararsız olan bir maddeye karşı vücudun başlattığı savunma reaksiyonudur.

Tüketilen çeşitli gıdaların duyarlı kişilerde fiziksel ve mental sağlığa büyük çapta etkileri olduğu uzun süredir bilinmektedir. Son dönemlerde yapılan bir çok çalışmalarda besin intoleransının semptomları ile gıdalara spesifik antikorların yakın ilişki içinde olduğu saptanmıştır. Besin duyarlılığı bir çok semptom ve kronik durumla ilgilidir. Besin alerjilerinin aksine intolerans hayatı tehdit eden bir durum değildir.

Toplumun %2 sinden daha azı besin alerjisinden yakınır ancak toplumun %45lere varan kısmının bazı besin intoleransı formlarından yakınmakta olduğu bilinmektedir. Semptomlar besin maddesi yendikten bir süre sonra ortaya çıktığı için semptomlara neden olan gıdanın veya gıdaların saptanması zor olabilir. Gıdalara bağlı bazı semptomlar enzim eksikliklerine ya da kimyasal duyarlılığa bağlı ortaya çıkabilirken, diğer bazı bulgular immun cevaba bağlı izlenebilir.

Besin intoleransının nedenleri tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte yetersiz sindirim,parazitler ,bağırsak enfeksiyonları, dengesiz beslenme,alkol tüketimi veya tedavi amaçlı kullanılan ilaçların etkilerine bağlı olarak ortaya çıkabilir.

İmmün sistem aşırı miktarda çalışırsa ya da bir takım bozukluklara uğrarsa karmaşık yapılar eklemler veya sindirim sistemi gibi bazı yerlerde birikerek besin intoleransının semptomlarını oluşturur.

Örneğin:

  • Kilo kontrol zorluğu
  • Kilo verememe ve hızlı kilo alımı
  • Solunum sistemi: Rinit, Sinüzit ve astım
  • İskelet sistemi: Artrit ,eklem ağrıları, kas ağrıları ve güçsüzlükleri
  • Mide-bağırsak sistemi: Bulantı,kusma,şişkinlik,kramp,aşırı gaz,su tutumu,kabızlık,ishal
  • Merkezi sinir sistemi: Baş ağrısı,migren,konsantrasyon güçlüğü,depresyon ,yorgunluk,hiperaktivite
  • Cilt: Ürtiker,egzama,cilt kaşıntısı, diğer döküntüleri

Semptomlar rahatsızlık veren veya reaksiyona neden olan “reaktif” gıdaların yenmesinden günler sonra bile ortaya çıkabilir ve haftalarca devam edebilir. Bu nedenle hangi besinin şikayet nedeni olduğunu bulmak çok güç olabilir. Gıda intoleransı şikayetlere neden olan gıdaları saptamakta kullanılmaktadır. Test aynı zamanda reaksiyona yol açmaya en güçlü aday olan besinlerin saptanmasında da yardımcıdır.

Gıda İntoleransında Beslenme Desteği

Sağlık ve beslenme yakından ilişkili kavramlardır. Kişiye özel gıda intolerans testi sonuçları “yüksek”,”sınırda”,”normal” şeklinde tanımlanmıştır. Bu tabloya göre kişiye özel beslenme çizelgesi oluşturulmaktadır.

Yemeklerinizi mümkün olduğunca önceden planlayıp organize ediniz.

Tepki göstermeyen gıdalarla ilgili özel tariflere ulaşın.

Gıda alış verişi yaparken yemeniz gereken gıdaları titizlikle almaya özen gösteriniz. Tepki verdiğiniz gıdaları içeren ürünlerin neler olduğunu biliniz. Hazır yemek ve sosların çoğunda hassasiyet gösteren besinlerin bulunabileceğini unutmayınız.

Yiyebileceğiniz gıda seçeneklerini biliniz ve birkaç gıda ya intoleransınız olsa bile tepki göstermeyen gıdaların da olduğunu unutmayınız.

Sağlıklı ve besleyici bir diyet uygulamak çok önemlidir. Çeşitli gıdaları yiyerek birçok gerekli besin maddesini vücudumuza almış olursunuz ve ileride gelişebilecek intolerans riskini azaltırsınız.

Whatsapp