Genellikle çocuklarda görülen bu rahatsızlıkta geceleri istemeden yatağa işeme durumu vardır. Hastalığın genetik geçişli olduğu vakalar vardır. Gece işemesinin özelliği uykunun ilk saatlerinde olması ve hastanın hiç hissetmeyip sonradan haberdar olmasıdır. Gece ıslak kalmasından dolayı diğer hastalıklar için de zemin hazırlamaktadır.
Hastada öncelikle böbrek taşı, iltihabı ya da oksiyur olup olmadığı detaylı olarak incelenmelidir. Her ne kadar çocuk hastalığı olarak bilinse de evlilik çağına yaklaşmış genç kızlarda ve erkeklerde ağır psikolojik problemlere neden olmaktadır. Bu yaşlarda komplikasyon olarak gelişen iltihabi ya da mantar ağırlıklı enfeksiyonlar için de ayrıca tedavi yapılması gerekmektedir.
Gece işemelerinde ailenin tutumu son derece önemli olup, ailenin yanlış tepkileri olayı daha da zorlaştırır. Sıklıkla babadan ya da dayıdan gelen bir miras ile yaşanan gece işemelerinde, aile içindeki diğer problemler de eklenince tam bir kısır döngü yaşanır.
Akupunktur ile gece işemelerinin tedavisinde hastalarımız çocuk olduğundan dolayı ağrısız da olsa vücut iğnelemesi zor olmaktadır. Çocuğun canının yanmaması ve korkmaması için kulağa lazer ya da tohum tedavisi uygulanmaktadır.